Terwijl sommige vakantiegangers het liefst dagenlang aan het strand liggen, willen anderen het land ontdekken en het avontuur opzoeken. Als jij bij de tweede categorie hoort, altijd al gefascineerd bent geweest door de geschiedenis van de farao’s, de Arabische cultuur en de woestijn, dan is dit artikel op jouw lijf geschreven. Vijf tips om rekening mee te houden tijdens een rondreis Egypte.

Leer het Arabische alfabet

Hoewel het er ontzettend lastig uit ziet, bestaat het Arabische alfabet (net als het Nederlandse) uit letters. Het zijn 28 letters en hoewel de meeste klanken overeenkomen met onze taal, zitten er ook een paar nieuwe bij. Met een beetje ambitie leer je de letters en de cijfers in enkele weken. Wat is het voordeel hiervan, denk je wellicht. Nou: Als je gaat rondreizen zal je ontdekken dat vrijwel alles in het Arabische schrift aangegeven staat. Wil je met de minibus? Dan moet je de bestemming en het nummer van de bus kunnen lezen. Als je op toeristische plekken komt, zie je echter ook veel Engels. Maar schijn bedriegt: ook daar haal je profijt uit het beheersen van het Arabische alfabet. Veel restaurants hebben namelijk een Arabische en een Engelse menukaart. Mét bijbehorende Arabische en Engelse cijfers. En laten die Engelse cijfers nou ‘toevallig’ vaak een stukje hoger uitvallen dan de Arabische…

Bezoek ook de onbekendere bezienswaardigheden

In Egypte struikel je bijna over de bijzondere graven, ruïnes, tempels en andere bezienswaardigheden. Als je gaat rondreizen door Egypte ontkom er niet aan om Luxor te bezoeken. In Luxor vind je de Vallei der Koningen waar veel farao’s begraven liggen. De tombes zijn werkelijk prachtig maar bij de bekendere graven, zoals die van Toetanchamon, kun je soms over de koppen lopen. Er zijn echter tientallen onbekendere graven in de vallei die valleimedewerkers bij interesse zelfs speciaal voor je openen. Dan krijg je pas echt dat wonderlijke gevoel.

Zorg dat je altijd kleingeld bij je hebt

Helaas moeten de meeste Egyptenaren rondkomen van een klein salaris. Sommigen krijgen zo weinig geld dat het vrijwel onmogelijk is om daarmee hun familie te onderhouden. Een fooi wordt daarom zeer gewaardeerd. Soms wordt er zelfs direct naar gevraagd met het Arabische woord ‘Bakshish’. Met een beetje ‘bakshish’ krijg je meer gedaan en tover je een glimlach op het gezicht van menig hotelmedewerker of taxichauffeur. Het is daarom handig om altijd wat kleingeld bij je te hebben.

Ga paardrijden in de woestijn

Vlakbij de piramides van Giza heb je een hele rits maneges tegen de woestijn aan liggen. Als je op rondreis door Egypte bent is het zeker de moeite om daar een excursie te boeken. Het is een unieke ervaring om op de rug van een paard door de woestijn te rijden. Aan de ene kant zie je de uitgestrekte woestijn en aan de andere kan de miljoenenhoofdstad van Egypte.

Duik in het nachtleven van Caïro
Caïro is een bizarre, levendige, stoffige en luidruchtige stad. Je zal direct merken dat je opvalt wanneer je slechts een t-shirt met een korte broek draagt. De meeste inwoners kleden zich bedekt en uitgaan is niet echt het eerste waar je aan denkt wanneer je het straatbeeld ziet. Caïro heeft echter een aantal hele hippe nachtclubs waar Amsterdam nog een puntje aan kan zuigen. Denk aan VIP tafels, underground bands of… een tochtje op de Nijl. De meest bekende uitgaansgelegenheid is Cairo Jazz Club. De bekendste ‘dinner cruise’ is Golden Pharaoh Dinner Cruise.

Geniet tijdens een rondreis door Egypte van cultuur, natuur en avontuur.